Wolf Dog Let op - Broodfokkers

Let op - Broodfokkers

 

Een broodfokker fokt honden met als voornaamste doel om geld te verdienen. Dat betekent dat er het hele jaar door meerdere nestjes met puppies zijn bij de moederhonden (fokteven). De dieren groeien niet op in een huiselijke omgeving, maar bijvoorbeeld in een aparte hok of ruimte waar ze geen contact met de familie of andere honden hebben. Jonge dieren worden dus zo niet gesocialiseerd en ook niet zindelijk gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat ernstige lichamelijke afwijkingen en gedragsstoornissen kunnen ontstaan.

 

Als de fokteefjes niets meer opbrengen worden ze afgemaakt of weggegeven. Want wie wil een niet gesocialiseerde volwassen hond die enkel het leven in een kennel gewend is in huis hebben? Stel je voor: nooit eens uitgelaten worden, geen spelletjes of speeltjes, nooit eens rennen in de tuin en nooit gaan wandelen.In de Engelse taal worden dit soort fokkers met Puppy Mills (puppyfabrieken) aangeduid, wat de lading beter dekt.

 

Broodfokken kent verschillende gradaties, maar wordt over het algemeen als dierenmishandeling beschouwd. Voor de koper is de aanschaf van het dier niet zelden een geval van 'goedkoop is duurkoop': de aanschafprijs van het dier is niet hoog maar de schade die de lichamelijke, genetische of geestelijke afwijkingen aanrichten kan behoorlijk in de papieren lopen als deze medisch moeten worden behandeld.

 

Waar moet u op letten als u een pup wilt kopen bij een fokker?

 

 • Verdiep u van te voren eerst goed in het ras, het karakter en de erfelijke afwijkingen.
 • Vraag of de pups in huis opgroeien samen met de moederhond. Koop nooit een pup die opgroeit in een kennel of schuur.
 • Vraag hoeveelste nestje het is van de moederhond en haar leeftijd (meer dan drie nestjes is uit den boze en vanaf een leeftijd van 8 jaar behoort men te stoppen met fokken bij de teef)
 • Vraag of de ouders getest zijn op erfelijke afwijkingen (bijvoorbeeld HD, dwerggroei etc.) en vraag of u de testuitslagen mag zien.
 • Worden de pups goed gesocialiseerd in de inprentingfase?
 • Hoeveel honden en hoeveel soorten rashonden heeft de fokker? Als de fokker met meerdere rassoorten fokt of een grote hoeveelheid honden heeft betekent dat vrijwel altijd dat de honden hun leven in een kennel moeten slijten. Werk daar niet aan mee!
 • Als een fokker meerdere honden heeft, geef dan tijdens uw bezoek aan dat u ook graag wilt zien hoe die honden gehuisvest zijn. Een bekende truc van fokkers is namelijk om de puppies van het ras dat u wilt hebben even tijdelijk in huis te zetten. De moederhond wordt van te voren dan even uit de kennel gehaald en buiten of in huis getoond zodat het lijkt alsof ze niet in een kennel moet leven. Trap daar niet in en zorg dat u alles goed te zien krijgt.
 • Merkt u dat de fokker graag wil dat de pup een goed baasje krijgt? Wil de fokker ook veel van u weten? Een goede fokker kiest namelijk u uit bij een pup en niet andersom.
 • Wil de fokker dat u de hond, mocht u er ooit afstand van willen doen, altijd als eerste weer aan de fokker aanbiedt omdat hij wil dat de hond goed terecht komt?
 • Is er een koopovereenkomst waarop staat welk bedrag vergoed wordt wanneer blijkt dat de pup een erfelijke afwijking heeft?
 • Een pup mag het nest pas verlaten vanaf 8 weken
 • De pup hoort in week 6 of 7 gechipt te worden.
 • Ga zelf op onderzoek uit: trek de gegevens van de fokker na via zoekmachines als Google. Kijk wat mensen in forums over hun schrijven.

 

Wat moet je doen als je een broodfokker herkent?

- Meldnummer dierenmishandeling: 144

- Deel je ervaring online. Internet is een krachtig medium. Deel jouw ervaringen met een bepaalde fokker op forums of via social media. Je kunt op die manier in contact komen met lotgenoten, maar ook anderen waarschuwen.