Wolf Dog Een hond is geen teddybeer

Een hond is geen teddybeer

 

Wolfshonden zijn niet ieders vriend - en dat hoeft ook niet! Het is gewoon geen ras die precies zo heel erg aaibaar en knuffelig is als bijvoorbeeld een Golden Retriever of dergelijks... maar ook onafhangelijk van de ras zijn niet alle honden dol op knuffelen.

 

Zelfs vriendelijke honden kunnen hier moeite mee hebben. Hoe kom je erachter of een hond knuffelen en aaien fijn vindt?

 

Wolfshonden zijn best wel tolerant, maar soms wordt het te veel en voelen ze zich onveilig in in het nauw gedreven. De kans bestaat dat een hond hierdoor gaat bijten, puur uit zelfverdediging of angst.

 

"Dat doet hij anders nooit", is een veel gehoorde uitspraak. Na een bijtincident zeggen mensen vaak dat de hond plotseling toehapte, zonder dat vooraf kenbaar gemaakt te hebben. In veel gevallen is dat niet waar.

De hond zal in hondentaal al duidelijk hebben willen maken dat hij zich niet prettig voelde in de situatie.

 

Let op de lichaamstaal van je hond

Honden die niet graag geknuffeld of geaaid willen worden, zullen dat zeker laten merken in hun eigen hondentaal. Bij de ene hond is het overduidelijk en bij de ander heel subtiel, het kan dus best moeilijk zijn deze signalen te herkennen.

Denk aan:

 

  • Lippen aflikken (tongelen)
  • Gapen (zonder moe te zijn)
  • Wegdraaien met de kop en/of lichaam
  • In elkaar duiken
  • Wegdraaiende ogen (waarbij oogwit te zien is)
  • Grommen

Bekijk de filmpjes onderaan deze pagina voor voorbeelden.

 

Hoe kom je erachter of een hond knuffelen en aaien fijn vindt?

 

  • Aai je hond en stop daar vervolgens mee.
  • Als de hond graag geaaid wil worden, zal hij zelf initiatief tonen om weer geaaid te worden. Hij legt bijvoorbeeld zijn poot of kop op je hand.

 

Kinderen zijn vaak onstuimig. Ook het aaien en knuffelen kan er dan soms wild aan toe gaan. Een hond kan dit als erg onprettig ervaren, zeker als hij door een druk kind aangeraakt wordt. Let op stress-signalen bij de hond en voorkom een bijtincident!

 

Ruimte is belangrijk

Voor een hond kan het bedreigend zijn als hij niet de mogelijkheid heeft om te kunnen vluchten. Geef de hond voldoende ruimte en ook een kans om eventueel weg te lopen als hij daar behoefte aan heeft.

Waaraan kun je zien dat een hond wel of niet graag geknuffeld wil worden?