Wolf Dog Het ras

Het ras

„Natuurlijk kan je zonder hond leven

... maar het heeft geen zin.“

Heinz Rühmann

 

De Marxdorfer Wolfshond komt - zoals de naam al zegt - uit het kleine dorpje Marxdorf in Duitsland. Het ras is ontstaan uit een kruising tussen een Saarloos Wolfhond met een witte herdershond. Het ras lijkt op een wolf en vertoont ook enkele wolf-achtige karakterkenmerken.

 

In het algemeen is het wolfserfgoed in alle soorten van wolfhonden door hun schuwheid, de tendens te vluchten en het aggressive gedrag als hun vluchtafstand overtreden wordt duidelijk merkbaar. Maar als de honden vroeg gesocialiseerd worden en vanaf het begin met de mensen in de familie opgroeien is deze ras heel stabiel in hun sociale gedrag.

 

 

Toch, het is geen ras voor beginners, dit ras heeft een ervaren hondenliefhebber nodig, die zowel iets over het wolfsgedrag als ook over het hondengedrag moet weten, de hond veel stimuleren kan, tijd doorbrengen kan en natuurlijk ook geïnteresseerd is om de bewegingsdrang van het dier sportief te ondersteunen. 

 

De MWH zijn sterke en volhardende honden, welke graag hun energie kwijt raken  tijdens lange wandelingen, met hondensport, bij het fietsen of het spelen met mensen en andere honden.

 

Jonge honden zijn vaak erg uitbundig maar kunnen door hun nieuwsgierigheid en bereidheid om te leren op die leeftijd heel goed worden opgevoed. We willen er echter wel op wijzigen, dat het sterke roedelgedrag op deze leeftijd in ieder geval educatief aangepakt moet worden! Een MWH is niet graag van zijn contactpersonen gescheiden, en in het ergste geval kan hij zijn frustratie ook wel eens op uw woninginrichting botvieren.

 

Omdat de MWH pas met 3 jaar een verstandelijke rijpheid bereikt, kan u bovendien diverse puberteit fases verwachten. Een consequente opvoeding is essentieel om de voortdurende pogingen een hogere rang in het roedel te bereiken te voorkomen. De sluwe dieren kunnen relatiestructuren en hiërarchieën in het gezin snel doorhebben en deze voor hun doeleinden proberen te gebruiken. Vooral reuen kunnen met mannelijke familieleden een of andere onenigheid in termen van dominantie hebben, waarbij dit uitsluitend in de vorm van manipulatieve psychologische trucs van de kant van de hond gebeurd.

 

Echter moet een karaktervolle MWH ook zeker een proportie aan zelfstandigheid toegekend worden. Onder geen enkele omstandigheid mag je hem ringeloren, obsessief onderdrukken, disciplinar bestraffen of zelfs de hand tegen hem verhogen. Een zachte, maar psychologisch consistente opleiding stelt hem in staat zichzelf te ontwikkelen.

 

Een wolfshond die in zijn baas een rustige, zekere en veiligheid uitstralende "roedelleider" ziet, zal voor hem onvoorwaardelijk alles doen, omdat dit met het natuurlijke wolfgedrag overeenkomt en voor de hond verzorging, bescherming en beheer betekend. 

 

Wolfshonden zijn zeer intelligent, hun zintuigen zijn scherper en hun reactietijd        is ook over het algemeen sneller dan bij      een gewone hond. Dingen welke hij wel       als onaangenaam of zinloos opvat, kan hij       met een verrassende rijkdom aan trucs weigeren.

 

De MWH blaft vrijwel nooit, want hij heeft       een veel breder spectrum van expressiemiddelen en blaffen zou voor       hem in sommige situaties onnatuurlijk zijn - sommige wolfshonden huilen des te expressiever als men bijvoorbeeld het huis verlaat en het roedel gescheiden is.

 

De buitengewone intelligentie, de sterk geaccentueerde lichaamstaal en hun loyaale aard maken deze honden heel bijzondere partners in je leven!